6029 6963 lene@essenzen.dk

Vi har alle en fortid og en historie, som vi er formet af – på godt og ondt. Der er ingen, der slipper uskadte igennem barndom, skolegang og ungdom, men vi får både såringer og styrker med os fra det liv, vi har levet.

Noget vi har oplevet, da vi var yngre, kan imidlertid blive ved med at præge os og komme til at fylde uforholdsmæssig meget i vores bevidsthed. Vi kan komme til at hænge fast i en ubehagelig oplevelse. En situation, vi oplevede én enkelt gang i det virkelige liv, kommer til at køre igen og igen for vores indre blik. Vi genoplever gang på gang det ubehagelige og fastholder på den måde os selv i en lidelseshistorie med os selv i hovedrollen som offer.

Men vi er alle meget mere end det. Vi har oplevet både lys og mørke. Vi behøver ikke fortsætte med at afspille samme film dag efter dag. Vi kan vælge at lade være. Vælge at gøre noget andet.

At huske for at kunne glemme

Vi kan vælge at vende os mod det ubehagelige, der plager os – se det i øjnene og arbejde med at få sat punktum for det uafsluttede. Ved at gå tilbage og fortælle vores historie og se hvilken mening vi dengang tilskrev oplevelsen, kan vi frigive den del af os, der sidder fast og vi kan komme videre med livet. Selvom det kan lyde paradoksalt, er det ofte nødvendigt at huske for at kunne glemme.

Du er kommet det rette sted hen, hvis du genkender dig selv i en eller flere af disse punkter:

 • Jeg har svært ved at koncentrere mig
 • Jeg er usikker på, hvem jeg er og hvad jeg vil
 • Mit humør svinger hele tiden
 • Jeg føler tomhed og tristhed inden i og har svært ved at finde glæden
 • Jeg har svært ved at skabe gode, givende relationer
 • Jeg har søvnproblemer
 • Jeg er eksamensangst
 • Jeg blev mobbet som barn og oplevelserne præger mig stadig
 • Jeg er usikker på mig selv og lader mig nemt styre af, hvad andre folk tænker
 • Jeg føler mig tit presset og føler jeg ikke er god nok
 • Jeg føler mig ensom
 • Jeg har mistet og føler mig alene med sorgen

Kan du kende dig selv i et eller flere af disse udsagn? Sådan behøver det ikke at være. Du kan komme tilbage på sporet med psykoterapi.

Hvad end din historie handler om, skal den have plads, men den skal ikke fylde det hele. Ved at arbejde med fortidens oplevelser, giver du dem den plads, de kan tilkomme og undgår dermed, at de spænder ben for dit nuværende liv og dine drømme om fremtiden. Hvordan lyder din historie? Og hvordan skal din fremtidige historie se ud? Hvor er du om 2 år? 5 år? 10 år?

Her kan du læse om barndommen som personlighedens fundament og hvordan du undgår at blive saboteret af gamle mønstre.