6029 6963 lene@essenzen.dk

Den vigtigste relation er den til dig selv: Den måde, du opfatter dig selv, vil være bestemmende for, hvordan du er sammen med andre.

  • Hvis du synes om dig selv og tager dig selv alvorligt, vil andre sikkert gøre det samme
  • Hvis du ikke synes, du er noget særligt, vil andre med stor sandsynlighed give dig ret

Der er en grund til, at du er som du er og agerer som du gør. Her & nu har rødder i fortiden: Den måde du ser dig selv på i dag, hænger sammen med din opvækst og de ting, du har oplevet i dit liv.

Blev du respekteret og bekræftet i at du er god nok af

  • dine forældre
  • dine søskende
  • dine lærere
  • dine venner

– vil du have en positiv opfattelse af dig selv og føle selvværd. Nogle gange kan du godt blive usikker og føle dig forkert, men du vil hurtigt vende tilbage til en følelse af at være OK, som du er.

 

Selvværd kan styrkes

Alle kan blive usikre og føle sig forkerte. Men har du et lavt selvværd, kan du nemt komme i tvivl, om du er værdifuld og elskelig præcis som du er. Måske har du oplevet at blive mobbet, grinet ad eller gjort forkert. Eller måske oplevede du mangelfuld bekræftelse i at være elskelig og værdifuld. Er det dine erfaringer, skal der måske ikke så meget til, før du opfatter øv-oplevelser som et tegn på, at du ikke er god nok.

Heldigvis kan selvværd styrkes, fx ved at arbejde med din relationen til dig selv i terapi.Sammen kan vi undersøge, hvordan du ser på dig selv og hvad du siger til dig selv og give dit indre selvbillede en opdatering, hvis det trænger. Tit byder vi os selv ting, som vi aldrig kunne finde på at byde andre mennesker. Et realitetstjek kan være nødvendigt og gavnligt med jævne mellemrum – på samme måde som du passer på dine tænder og går til tandlæge en gang om året, eller går til fitness skal du passe på dig selv og dit psykiske velbefindende, og unde dig selv et servicetjek, når du har brug for det.

Har du lavt selvværd? Sådan behøver det ikke at være. Selv gamle mønstre kan ændres med terapi.

Her kan du læse mere om hvordan barndommens roller kan spænde ben for os som voksne.